MiZi –mikronizirani cink oksid protiv proljeva teleta i prasadi

2019-02-01 
Logo MIZI

Proljev je jedna od najčešćih bolesti koja pogađa telad i prasad. U vrijeme odbića još se nije u potpunosti razvio imunološki sustav, ali se istovremeno smanjuje učinkovitost antitijela koja su primljena kolostrumom. U kombinaciji s promjenama na crijevnoj sluznici uzrokovanim odvikavanjem od mlijeka, tim je lakše kolonizirati crijevo patogenima poput E. coli. Inovativni aktivni sastojak MiZi pomaže u obrani crijeva. 

SCHAUMANN koristi poseban postupak za mikroniziranje "normalnog" cinkovog oksida (ZnO) i njegovo aktiviranje. Time se stvara porozna i značajno uvećana površina. rezultat MiZi tako rezultira sa dodatnim pozitivnim svojstvima čak i u malim dozacijama čiji su rezultati usporedivi s načinom djelovanja farmakoloških doza ZnO.

Razna znanstvena ispitivanja pokazuju da visoke doze ZnO specifično inhibiraju rast bakterija određenih vrsta (Enterobacteriaceae, E. coli i Lactobacillus). Također smanjuje sposobnost E. coli u spajanju na crijevnu sluznicu. To objašnjava dobar učinak ZnO protiv proljeva uzrokovanog E. coli. Cink je također komponenta brojnih encima koji sudjeluju, na primjer, u diobi stanica, metabolizmu masti, bjelančevina i energije, kao i u raznim funkcijama imunološkog sustava. Uz to, djeluje i protuupalno, te podržava zacjeljivanje tkiva. 

MiZi u hranidbi teladi

Visoki dnevni debljanje i vitalnost glavni su ciljevi u odgoju teladi. MiZi ne samo da poboljšava rast teladi tijekom razdoblja napajanja, već također smanjuje rizik od proljeva i respiratornih bolesti. Studije pokazuju da su također i kolike i upala pluća značajno smanjene u skupini teladi koja uzima MiZi.

Sve SCHAUMANN-ove mliječne zamjenice i pojačivači mlijeka, kao i smjese za odgoj teladi, opremljeni su sa MiZi. Tako se imunološki sustav teladi  intenzivnije stimulira, dnevni prirasti i konverzija hrane se poboljšavaju od prvog dana njihovog života.

MiZi u odgoju prasadi

Bolesna se prasad često mora liječiti kako bi se izbjegao teški tijek s smanjenim rezultatima. Učinkovita metoda je primjena ZnO u farmakološkim dozama od 2.500 - 3.000 ppm. Međutim, vrlo velik udio od te količine se izlučuje nepromijenjen i tako ulazi u okoliš kao teški metal. I to je rezultiralo ograničenju široke upotrebe visokih dozacija bez dodatnih dozvola a u doglednoj će budućnosti takva primjena biti potpuno zabranjena.

MiZi djeluje usporedivo, zbog svoje porozne površine, čak i sa dozacijama koje dopušta zakon o stočnoj hrani, s načinom djelovanja farmakoloških doza ZnO. Zbog toga je SCHAUMANN sve mješavine za odbiće prasadi opremio sa dodatkom MiZi i tako nudi veću sigurnost u ovoj kritičnoj fazi proizvodnog ciklusa.