pozvati kontakt

MiCu -mikronizirani bakar za veću sigurnost u odgoju prasadi

2019-10-07 
Logo MiCu

Novi zakonski zahtjevi o maksimalnim razinama bakra u hrani za prasad dovode do podjele primjene u odgoju prasadi (vidi prikaz 1). Ova dihotomija odgoja prasadi zahtijeva povećanu pozornost tijekom faze premještanja, kako se ne bi kršila mjerodavno pravilo.

Uz to, poljoprivrednici koji žele ili mogu raditi samo s dodacima na bazi minerala, prisiljeni su započeti s nižom dozacijom od 100 mg bakra/ kg cjelovite smjese, odmah nakon odbića prasadi.

Obilježja i funkcije bakra

Slično cinku, bakar je neophodan za brojne metaboličke procese u tijelu. Uz to, bakar ima i svojstva potiskivanja patogena. Učinak većeg sadržaja bakra u hrani koristi se za stabiliziranje zdravlja crijeva. U tom je kontekstu važno da samo bakar, koji zapravo ostaje u crijevnom traktu, može tamo imati antimikrobni učinak. Tu na scenu stupa novi, inovacijom dobiven u tvrtki SCHAUMANN: MiCu - mikronizirani bakar.

Sadržan u SCHAUMANN- premiksima

U premiksima za prasad, SCHAUMANN se oslanja na kombinaciju organski vezanog bakra (Aminotrace-bakar-bis-lizinat) i MiCu (mikronizirani bakar), vidi sliku 2. Upotreba AMINOTRACE pokriva potrebe životinja za bakrom i osigurava opskrbu raznih metaboličkih procesa. Upotrebom MiCu, koji uglavnom ostaje u crijevnom traktu, može se iskoristiti blagotvoran učinak bakra na stabilnost crijevne flore.

Ova kombinacija stvara sigurnost za poljoprivrednika. Čak i s manjom dozom bakra od 100 mg/ kg hrane za prasad, može se zajamčiti velika razina opskrbe životinja, a istodobno se koriste antimikrobna svojstva bakra.
 

zakonski primjenjive maksimalne razine bakra
prikaz 1: zakonski primjenjive maksimalne razine bakra u odgoju prasadi

prijevod prikaza 1

bakar u smjesi, mg/ kg

do 4 tjedna nakon odbića

od 5-8 tjedana nakon odbića

 Optimalna opskrba prasadi
Darst. 2: Optimalna opskrba prasadi korištenjem AMINOTRACE i MiCu u smjesama za odgoj prasadi

prijevod prikaza 2

aminotrace

za opskrbu prasadi bakrom

miCu

za potporu stabilizacije crijevne flore

MiCu - mikronizirani bakar
MiCu - mikronizirani bakar

prijevod prikaza 3

MiCu- nova SCHAUMANN inovacija

  • mikronizirani, anorganski spoj bakra
  • slabo se apsorbira, ostaje u crijevima
  • potiskujućeg djelovanja na nepoželjne mikroorganizme