pozvati kontakt

Magnezij – podcijenjeni kamen temeljac

2020-11-30 
Logo MiMAg

Uloga magnezija u metabolizmu krave je raznolika: s jedne strane je magnezij važan za prijenos podražaja u mišićnom i živčanom tkivu, a s druge strane ima važnu ulogu u regulaciji metabolizma kalcija u mliječnih krava. Da bi zadovoljila visoku potrebu za kalcijem za proizvodnju mlijeka na početku laktacije, krava mora biti sposobna mobilizirati dovoljno kalcija iz kostiju u vrlo kratkom vremenu i apsorbirati što više kalcija iz hrane ili probavnog trakta. Ako to ne uspije, razina kalcija u krvi pada i dolazi do nedostatne opskrbe kalcijem, a time i mliječne groznice.

Nedostatak magnezija povećava rizik mliječne groznice 

Metabolizam kalcija reguliraju hormoni. Ako razina kalcija u krvi naglo padne na početku laktacije zbog visoke razine korištenja kroz proizvodnju mlijeka, paratiroidni hormon se oslobađa u doštitnoj žlijezdi. Paratireoidni hormon povećava oslobađanje kalcija iz kostiju i potiče aktivaciju vitamina D3, koji zatim povećava apsorpciju kalcija iz hrane u crijevima. Kao rezultat ovih reakcija, razina kalcija u krvi raste i vraća se na normalnu razinu.

Da bi se oslobodio paratireoidni hormon i aktivirao vitamin D3 potreban je magnezij. Nedostatak magnezija povećava rizik od mliječne groznice. Magnezij se uglavnom apsorbira u buragu. Ako je opskrba kalijem u obroku previsoka, sposobnost buražne apsorpcije magnezija opada i dolazi do njegovog nedostatka. Stoga omjer kalij: magnezij, posebno u razdoblju suhostaja, ne smije prelaziti 4,5: 1.

MiMag – magnezij-oksid nove generacije sa puno prednosti 

Velika dostupnost magnezija je ključni faktor za krave u tranzitnoj fazi tj. 3 tjedna pred i nakon teljenja. U suradnji s ISF-om, SCHAUMANN je razvio inovativni djelatni dodatak MiMag. Magnezijev oksid se mikronizira i aktivira posebnim postupkom mljevenja. Time se stvara porozna struktura, što uvelike povećava njegovu površinu. To je ono što izdvaja MiMag. Time se  enormno povećava njegova topljivost pa se opskrba krava magnezijem u suhostaju može puno bolje osigurati.

Od teorije u praksu

Upotrebu i učinak MiMag-a detaljnije je analiziralo ISF Schaumann Istraživanje u suradnji sa Sveučilištem u Kielu kao dio prvostupničke teze na farmi Gut Hülsenberg. Topljivost u buragu važna je za apsorpciju magnezija u mliječnih krava. Što je topljivost veća, više se magnezija u korištenju može potencijalno apsorbirati u metabolizam. To igra važnu ulogu, naročito ako je u pitanju visoki udio kalija.

U laboratorijskim ispitivanjima topljivosti je MiMag, u usporedbi s konvencionalnim magnezijevim oksidom, sa oko osam puta većom topljivosti pri pH vrijednosti 6, što odgovara uvjetima u buragu. Kao rezultat toga, MiMag je uspješno prebačen s laboratorijskog ispitivanja na praktičnu primjenu na farmi Gut Hülsenberg, a sada je uključen u sve proizvode u novoj liniji proizvoda RINDAVITAL VK za krave u suhostaju. 

Uloga magnezija u metabolizmu kalcija
prikaz1: Uloga magnezija u metabolizmu kalcija

prijevod prikaza 1

sredina grafikona: kalcij u krvi za proizvodnju mlijeka ( kalcij dolazi u krv iz kostiju i iz hrane)

parathormon se oslobađa se iz doštitne žlijezde zahvaljujući magneziju i utječe na:

oslobađanje kalcija iz kostiju

u bubrezima zajedno sa magnezijem regulira oslobađanje vitamina D3 iz stijenke crijeva

vitamin D3djeluje na probavni trakt i povećava korištenje kalcija iz hrane

povećanje od 1.000 puta magnezij- oksid i MiMag
prikaz 2: povećanje od 1.000 puta magnezij- oksid i MiMag (elektronski nmikroskop)
topljivost magnezija u buragu pri pH 6,0
prikaz 3: topljivost magnezija u buragu pri pH 6,0

prijevod prikaza 3

topljivost, %

kolone: konvencionalni magnezij- oksid i MiMag

8xpovećana topljivost