Schweine in Schweinebuchten mit Spaltenboden

svinje

Uspješno smanjenje salmonele u stadu

Schweine
Ako se u vašem stadu otkrije salmonela, trebali biste djelovati brzo. To je jedini način da se spriječi pad u klasifikaciji.

Dok se ljudi ozbiljno razbole od salmonele, svinje obično ne pokazuju infekciju. Stoga je obično došlo do povećanja pritiska infekcije ili neočekivanog ulaska salmonele u stalu što je otkriveno, samo u rezultatima analize na linijama klanja. Tada je važno brzo djelovati i strateški nastaviti djelovanje (vidi prikaz 1).

Odredite izvor unosa

Postoji mnogo različitih načina na koje salmonela može ući u stado. Najčešći izvori ulaska su glodavci. Psi i mačke također mogu izlučiti salmonelu i zaraziti svinje. Prasad  može sama donijeti bakterije iz odgoja sa sobom u tov, kao i svi ljudi koji uđu štalu. U rijetkim slučajevima, čak i proteinska hrana, poput sojine ili repičine sačme, može biti kontaminirana salmonelom i tako biti izvor unosa.

Optimirati hranidbu

Postoje različiti pristupi za brzo smanjenje opterećenja salmonelom kroz hranidbu. Gruba struktura hrane može značajno smanjiti oralnu infekciju salmonelom, kao i opterećenje salmonelom u debelom crijevu. S jedne strane, želučana barijera je ojačana tako da se oralno unesena salmonela ubija u želucu. S druge strane, u slijepom crijevu nastaje više maslačne kiseline, važne za potiskivanje salmonele. Maslačna kiselina djeluje na salmonele i sprječava njihovo prianjanje na crijevnu sluznicu i inficiranje svinje.
Korištenje SCHAUMACID S ( vidi prikaz 2) dodatno podržava želučanu barijeru i već je na taj način opterećenje salmonelom u želucu učinkovito smanjeno. Osim toga, hrana se također dezinficira, sprječavajući infekciju stočnom hranom kontaminiranu izmetom. Cilj je prekinuti ciklus oralnog unosa, izlučivanja izmetom i oralne reinfekcije (vidi prikaz 3).

Dezinsekcija, čišćenje i dezinfekcija

Glodavci nisu samo izvor ulaska i rezervoar za salmonelu, već i poput muha, oni nekontrolirano šire salmonelu po cijeloj populaciji. 
Čak i ako je čišćenje i dezinfekcija štala između prolaza samo po sebi razumljivo, kao dio učinkovite kontrole salmonele, moraju se dezinficirati i: susjedne prostorije, namještaj, radni uređaji i oprema, pojilice i korita, ali i mjesta koja su teško pristupačna, poput donje strane rešetki i odvodnih kanala za zrak.

Potvrdite upravljanje higijenom

U sklopu prevencije salmonele, uz strogo odvajanje crno-bijelih područja, nasumične provjere kupljenih životinja trebale bi postati rutina.

Kontrolirati uspjeh

Ako se opisanim mjerama učinkovito smanjilo opterećenje salmonelom u stadu, uspjeh se može vidjeti u nalazima protutijela najkasnije nakon 8-10 tjedana. Taj vremenski okvir varira ovisno o početnoj vrijednosti, jer se koncentracija protutijela prepolovila tek nakon približno 8 tjedana.

povezani članci

higijena u štalama za svinje
© RGtimeline / Fotolia
Saznajte više

higijenske i sigurnosne mjere za svinjogojska postrojenja

Mjere koje minimiziraju unošenje i širenje patogena poznate su kao biološka sigurnost. S obzirom na afričku svinjsku kugu, svaka bi tvrtka/ gospodarstvo trebala pažljivo preispitati svoje mjere.