Schweine in Schweinebuchten mit Spaltenboden

svinje

Monogliceridi povećavaju dnevne priraste i poboljšavaju konverziju hrane

svinja
© Agrarfoto.com
Monogliceridi (MCM) u hrani podržavaju zdravlje crijeva i potiču učinkovit, ravnomjeran rast tovljenika do kraja tova. Unos i iskorištavanje hrane teku u pozitivnm smjeruo.
Antimikrobno djelotvorni MCM učinkovito inhibiraju gram-negativne bakterije i izuzetno robusne gram-pozitivne bakterije (npr. klostridije, streptokoke, stafilokoke). Time se potiskuje štetna prateća flora u crijevima i potiče zdravlje crijeva. Praktični test na bavarskoj farmi za tov svinja impresivno pokazuje pozitivan učinak MCM -a na  životinje.

Iz prakse

Farma ima 2800 tovnih mjesta. Kupljena prasad (Dan x Pi) imaju stabilnu težinu od 28 kg ŽM i tove se na masu klanja od 120 kg . Hranidba se odvija kao tekuća  kroz višefazni sustav. Osnova hranidbe tovnih svinja je vlastita smjesa tvrtke SCHAUMANN sa komponentama pšenice, ječma, sojine sačme, silaže od cijelog zrna kukuruza i SCHAUMANN premiksa za tov .

Postavljanje pokusa hranidbe s MCM

Pokus hranidbe proveden je s 390 životinja u dva kruga tova. Kontrolna skupina je hranjena vlastitom mješavinom po SCHAUMANN-u. MCM -i i dodatni tretman s kiselinama dodani su u smjesu ispitivane skupine.

Rezultat: veći dnevni prirasti i poboljšana konverzija hrane

Praktični rezultati pokazuju veće povećanje žive mase i poboljšanu konverziju hrane (vidi prikaz 1). To ide ruku pod ruku s kraćim razdobljem tova i manjom potrošnjom hrane, što pozitivno utječe na ekonomsku učinkovitost tova svinja. Zbog dodatnog zakiseljavanja, zdravlje crijeva je poboljšano, a gubici životinja značajno smanjeni (vidi prikaz 2).

povezani članci

Monogliceridi
© SCHAUMANN
Saznajte više

Monogliceridi - masne kiseline posebnog djelovanja

Monogliceridi (MCM) su daljnji razvoj dokazanih srednjelančanih masnih kiselina (MCFA). Postižu još izraženije učinke u inhibiciji rasta bakterija u crijevima i stabiliziraju proizvodnost i zdravlje životinja.