pozvati kontakt
Kühe am Futtertisch
Uspješno sa 4 AMS Gut Hülsenberg

Gut Hülsenberg: uspješno sa 4 AMS

Milchleistung auf Gut Hülsenberg
dnevni broj mužnji; dnevna odbijanja mužnji; količina mlijeka, kg/ kravu

Gut Hülsenberg u blizini Bad Segeberga u Schleswig-Holsteinu, desetljećima je mjesto gdje se SCHAUMANN koncepti testiraju i dalje razvijaju u svakodnevnoj operativnoj praksi. Od travnja 2019. godine stari je sustav za mužnju ustupilo mjesto četirima robotima za mužnju koji automatski pomuzu oko 200 životinja. U sljedećih nekoliko mjeseci stado treba proširiti na 220 do 240 muznih krava iz vlastitog podmlatka.

"Iznenadili smo se kako je prelazak na robote prošao glatko", rezimira Götz Resenhoeft, voditelj Gut Hülsenberga. "Samo četiri tjedna nakon preseljenja u novu štalu, ponovno smo postigli našu staru razinu proizvodnje od 39,5 kg / dan."

Jedan jednostavan koncept hranidbe!

U Gut Hülsenbergu sve životinje u laktaciji dobivaju isti djelomični TMR. Osim toga, sve krave primaju i 4 kg koncentrirane hrane na transponderu. "To je bio jednostavan i učinkovit način za prebacivanje krava s prethodno  korištenog potpunog TMR-a na hranidbenom stolu na hranjenje u robotu", kaže dr. Ewald Kramer, koji brine o hranidbi stada. Zbog visoko- kvalitetnog djelomičnog TMR-a, unos hrane na hranidbenom stolu je visok i iznosi 20,5 kg suhe tvari kod krava i 18 kg suhe tvari za junice. Kako i krave odmakle u laktaciju također dobivaju punu količinu koncentrirane hrane, perzistentnost je izvrsna: krave preko 300 dana u laktaciji u prosjeku daju više od 30 kg mlijeka dnevno.

Što manje pritiska!

Važan cilj bio je što prije naviknuti krave na nove procese i navesti ih da što prije samostalno uđu u robota. Tome nije pridonijelo samo dobro zdravlje papaka te miran i dobro organiziran proces mužnje. Korištenje TIRSANA BSK, tekuće kombinacije ukusnih komponenti, "mami" krave u robota. Rezultat: potrebno je prigoniti manje od 5% životinja.

Faktori uspjeha prilagodbe na AMS:

  • dobra organizacija i planiranje mužnje
  • jasni, mirni procesi
  • dobro zdravlje papaka
  • jednostavan, farmi individualno prilagođeni koncept hranidbe
  • TIRSANA BSK kao Top Dressing za smjesu