pozvati kontakt

Uspješno s novim programom KALBI MILCH

Kälber mi Stroh

Prikladna opskrba energijom i proteinima, kao i mineralima i vitaminima bitna je za uspješno hranjenje teleta. KALBI MILCH udovoljava najvišim zahtjevima za brigu o mladoj teladi i uklapa se u svaki sustav hranidbe

Hranidba teladi prema njihovim potrebama

Rast se uglavnom temelji na opskrbi energijom i proteinima. Kako bi se moglao iskoristiti visoki genetski potencijal rasta teladi, posebno u prvim tjednima života, presudna je kvaliteta i količina hrane. Teletu treba oko 19 MJ ME energije i 240 g sirovih bjelančevina dnevno u prva 3 tjedna života za velike dnevne priraste (vidi prikaz 1). To odgovara dnevnoj količini punomasnog mlijeka od najmanje 6,5 litara ili količini od oko 1 kg  zamjenice za mlijeko na početku odgoja. Energija i bjelančevine moraju biti prisutni u prikladnom međusobnom omjeru kako bi telad mogla optimalnois koristiti potencijal rasta, a da se ne zamaste i da ne izlučuju suvišne hranjive tvari kao neiskorištene.

Pored omjera hranjivih sastojaka, za uspješan odgoj teladi važna je i probavljivost pojedinih komponenti u fazi napajanja. Tu proteini igraju presudnu ulogu, jer su proteini osnova za izgradnju mišićja. Čak i kod mladog teleta, obrano mlijeko u prahu ima probavljivost bjelančevina usporedivu s punomasnim mlijekom (vidi prikaz 2). U slučaju biljnih nosača proteina, s druge strane, postoji rizik u prvih nekoliko tjedana života, da neprobavljene komponente dođu do debelog crijeva gdje potiču rast  patogenih klica i uzrokuju proljev. Stoga vrijedi sljedeće: što je telad mlađa i što su veće dnevne količine napajanja, tim smije biti manji maksimalni udio biljnih bjelančevina.

KALBI MILCH za sva ad libitum- napajanja

Brojne studije pokazuju da količine hranjivih sastojaka hranidbom po volji= ad libitum preko izračunatih potreba u prvih nekoliko tjedana života, dovode do većeg dnevnog prirasta, stabilnijeg imunološkog sustava i boljih performansi u prvoj laktaciji. Mliječna zamjenica trebala bi sadržavati najmanje 50% obranog mlijeka u prahu.
Sveukupno, udio komponenata mlijeka, tj. zbroj obranog mlijeka u prahu i sirutke u prahu, trebao bi biti najmanje 70%. Daljnje značajke kvalitete su sadržaj sirovog pepela od najviše 7% i sadržaj sirovih vlakana od 0%. Biljne bjelančevine poput pšeničnih bjelančevina treba u potpunosti izbjegavati za ad libitum napajanje. Uz visokokvalitetnu zamjenicu za mlijeko kao što je KALBI MILCH TOP, presudna je najbolja higijena  i pravilno upravljanje napajanjem.

KALBI MILCH za restriktivno napajanje

Telad koja se ne napaja ad libitum, također treba velike količine hranjivih sastojaka. U glavnoj fazi napajanja tj. do šestog tjedna života, pravilo je koristiti najmanje 1 kg zamjenice za mlijeko po teletu dnevno. Ovdje je preporučljivo hraniti sa zamjenicama sa obranim mlijekom kao što je KALBI MILCH TOP ili KALBI MILCH VITAL. Važno je da tijekom ove faze mliječna zamjenica sadrži samo malo biljnih bjelančevina i više od 65% mliječnih komponenata kao zbroj obranog mlijeka i sirutke u prahu.
Faza odvikavanja može započeti tek nakon 6. tjedna. Ovisno o sustavu napajanja, možete nastaviti hraniti sa istom mliječnom zamjenicom ili prijeći na onu s manje obranog mlijeka u prahu, na primjer KALBI MILCH PLUS (ili TOP), ili proizvod na bazi sirutke u prahu, kao što je KALBI MILCH CLASSIC ( FIT) ili KALBI MILCH CM,

Ciljano koristiti hranjiva

Svi proizvodi KALBI MILCH nude optimalnu opskrbu vitaminima i elementima u tragovima, prilagođene najnovijim rezultatima istraživanja ISF Schaumann Forschung. Uz to, svi su proizvodi opremljeni provjerenim i provjerenim SCHAUMANN djelatnim tvarima AMINOTRACE, MiZi, PROVITA LE i AKTIMAG (vidi prikaz 3). Uz to, KALBI MILCH PRIMUS PROTECT s 30% obranog mlijeka u prahu i SGW faktorom nudi posebnu zaštitu protiv proljeva i promiče imunološki sustav..

Zahtjevi teladi na proteinu i energiji
prikaz 1: Zahtjevi teladi na proteinu i energiji sa dnevnim prirastom od oko 800 g do 11. tjedna života

prijevod prikaza 1

zahtjevi na proteinu, g/ dan.......................................zahtjevi na energiji, MJ ME/ dan

starost teladi:

1-3 tjedna                          4-7 tjedana                        8-11 tjedana

Probavljivost različitih izvora proteina
prikaz 2: Probavljivost različitih izvora proteina u mliječnim zamjenicama

prijevod prikaza 2

probavljivost proteina, %

od 2. tjedna života                                               od 5. tjedna života

punomasno mlijeko         obrano mlijeko           sirutka u prahu            koncentrat proteina soje

Interakcija različitih djelatnih tvari za zdravo tele
prikaz 3: Interakcija različitih djelatnih tvari za zdravo tele

prijevod prikaza 3

provita LE- probiotik koji gradi zaštitni film na crijevnoj sluznici i tako štiti stijenku crijeva od naseljavanja patogena

aminotrace- organski vezani mikroelementi za bolju biopristupačnost, poboljšanje rasta i smanjenje onečišćenja okoliša

miZi- aktivirani cink oksid stabilizira probavu. reducira rizik proljeva i poboljšava konverziju

aktiMag- organski vezani magnezij osigurava visoku biopristupačnost dnevne opskrbe magnezijem i jača živčani sustav

SGW- kombinacija PROVITA LE sa lignocelulozom i monogliceridima masnih kiselina za poboljšanje konzistencije izmeta i potiskivanje patogena