pozvati kontakt
Kühe am Futtertisch
Kontinuirano, ali dosljedno do 10.600 kg sa simentalkama. Gospodarstvo Primbs, Schwarzach (Bavarska)

Gospodarstvo Primbs: Kontinuirano, ali dosljedno do 10.600 kg sa simentalkama.

Schaumann-Kundenbetrieb
voditelj gospodarstva Gerhard Primbs i Irina Prem (slijeva)

Na farmi Gerharda Primbsa i Irine Prem, na 2 robota za mužnju tvrtke DeLaval pomuze se 115 simentalskih krava. Nakon useljenja u štalu 2014. godine, stado je uz golemi trud sanirano po zdravlju vimena. To je u početku stvorilo zaostajanje. Ali stvari su krenule naglo u zadnje 3 godine. Ilustracija prikazuje fantastičan razvoj proizvodnosti i u isto vrijeme senzacionalan razvoj somatskih stanica .

Stalnu evaluaciju podataka MLP-a i na temelju njih izračun obroka provodi voditelj područja SCHAUMANN-a Kilian Linsenmeier u bliskoj suradnji s Irinom Prem. Na takav način ona ide drugačijim putevima od mnogih svojih profesionalnih kolega. Na farmi goveda Primbs Simmental, osjemenjivanje se odvija 120. dana, a fokus je na visokoj postojanosti laktacijske krivulje. Dakle, međutelidbeno razdoblje (ZKZ) namjerno iznosi 399 dana. S obzirom na čestu pojavu 30 kg mlijeka kod krava za zasušenje, Irina Prem to shvaća mirno pa bi išla i na 420 dana ZKZ. Visoka razina postojanosti posljedica je optimalne koordinacije TMR-a na hranidbenom stolu sa raspodjelom smjese na robotu. "SCHAUMANN savjeti su nenametljivi i uvijek aktualni", naglašava Irina Prem, "osjećamo da smo uvijek u dobrim rukama!"

Irina Prem i njezin partner Gerhard Primbs pridaju posebnu važnost izvrsnoj kvaliteti silaže, bez koje razvoj njihovog stada simentalki nikada ne bi bio moguć. Higijenska žetva u pravo vrijeme, ispravno podešavanje svih strojeva i optimalno sabijanje mase pripadaju farmi Primbs kao i tekući dozator na njihovom kombajnu pomoću kojega se svaka silaža dosljedno inokulira odgovarajućim dodatkom za silažu BONSILAGE. „Vrhunske silaže i hranidba naših krava bez soje od siječnja 2017. također su važni iz razloga održivosti“, kaže Irina Prem.

Željeli bismo zahvaliti simentalskom uzgojnom gospodarstvu Primbs na povjerenju koje su nam ukazali i veselimo se postizanju daljnjih zajedničkih ciljeva.

Aktualni SCHAUMANN-proizvodi u korištenju

  • TIRSANA SPEZIAL - tekuća energija na robotu
  • RINDASPEZIAL RES RVi - potpuni mineralno- vitaminski dodatak bez fosfora
  • RINDAMIN BP - kombinacija pufera za krv i burag (u korištenju cijele godine)
  • SCHAUMANN ENERGY - zaštićena mast za plodnost i proizvodnju
  • RINDAVITAL VK C PLUS ATG - mineralno- vitaminski dodatak za suhostaj za visokoproduktivno stado
  • BONSILAGE - biološki dodaci silažama za optimalnu kvalitetu silaža

Razvoj proizvodnje mlijeka i kretanje somatskih stanica

Entwicklung der Milchleistung und Zellzahlengehalt
tamnoplava linija = količina mlijeka, svijetloplava je broj somatskih stanica