Informirajte se o obilježjima pojedine proizvodne faze ili izaberite grupu proizvoda sa pojedinačnim opisima proizvoda.
Suhostaj 1
Vremenski period od 6. do 4. tjedna pred teljenje
Laktacijska krivulja i suhostaj 1
Suhostaj 1 služi za regeneraciju tkiva vimena i probavnog trakta.
Obrok siromašan na energiji koji je prilagoðen uzdržnim potrebama i rastu fetusa
Izbjeći zamašćivanje redukcijom energetske gustoće. Cilj je BCS (bodovanje tjelesne kondicije) koji je manji od 3,5.
Hranidba bogata vlakninom i volumenom, kako bi se zadržala aktivnost buraga
Problemi pretilih krava:
Vrlo jako smanjena konzumacija krmiva do teljenja
Poremetnje mijene tvari kao što je razgradnja tjelesne masti (opasnost od ketoze)
Jača pojava teških teljenja
Suhostaj 2
Period: zadnja 3 tjedna pred teljenje (1.polovina faze tranzicije)
Laktacijska krivulja i suhostaj 2
Ova prva faza tranzicije je priprema visokobređe krave na teljenje i na hranidbu za visoku proizvodnju mlijeka.
Njega papaka, možda cjepljenja i borba protiv endo- i ektoparazita
Povećanje energrtske gustoće obroka uz dovoljnu strukturu, osigurava opskrbu krave energijom kod smanjene konzumacije krmiva (oko 10 dana pred teljenje)
Rana ponuda komponenti krmiva koja u kasnijoj laktaciji pomaže prilagodbi mikroorganizama u buragu
Visoki unos ST je naroèito važan jer ketoza prijeti već i prije teljenja
Dodaci hranidbi kao što su propilenglikol, glicerin, kvasci ili puferne tvari služe za prevladavanje deficita i odterećuju jetru
Preventiva mliječne groznice hranidbom sa smanjenom količinom Ca ili kiselim solima priprema hormonski sustav na manjak kalcija pred početak laktacije (raspodjela parathormona). Absorpcija i mobilizacija kalcija iz kostiju je poboljšana.
Teljenje
Laktacijska krivulja i teljenje
U fazi tranzicije – naročito tijekom teljenja – posebnu pažnju pokloniti prijelazu bez zapreka u novu laktaciju. Kratkotrajni pad konzumacije krmiva pred teljenje lako može biti rizičan jer pada opskrba hranjivima i smanjen je sadržaj buraga.
Poticanje ranog pijenja i konzumacije krmiva direktno nakon teljenja djeluje protiv dislokacije sirišta
Mora se paziti na poseban zahtjev krave na mineralima i mikroelementima kao što je npr. iznenadno povećana potreba na kalciju zbog početka sekrecije mlijeka
Primjena kalcija za profilaksu mliječne groznice
Start- početak laktacije
Laktacija i početak laktacije
U fazi tranzicije – naročito u startu laktacije – leži veliki izazov za prebroðivanje postojećeg deficita energije. Konzumacija krmiva nakon teljenja ima lagani porast dok su potrebe na energiji i hranjivima puno veće.
Obrok mora biti prilagoðen preživačima, treba biti strukturiran a istovremeno sa visokom količinom energije (paziti na acidozu!)
Poboljšanje energetske opskrbe nakon teljenja sa npr. zaštićenim mastima smanjuje opasnost od ketoze (opterećenje i oštećenje jetre kroz topljenje tjelesnih masnih rezervi)
Krava ima naročite zahtjeve na minerale i mikroelemente
Velike greške u opskrbi oslabljuju imunitet krave i ona postaje podložna mnogim oboljenjima, međutelidbeno razdoblje se produžuje i za sobom vuče ekonomske posljedice.
Laktacija
Laktacijska krivulja
Tijekom visoke laktacije odgovarajuća hranidba za takvu visoku proizvodnju podupire održanje proizvodnje mlijeka tkz. perzistentnost. Uslijed promjenjenih potreba na energiji postavljaju se visoki zahtjevi na sastavljanje obroka.
Osigurati visoke količine visokokvalitetnih krmiva i vode
Paziti na odnos energije i vlaknine
Uskladiti međusobno proteine i energiju za poboljšanje kvalitete mlijeka i izbjegavanje opterećenja jetre
Optimirati opskrbu hranjivima, mineralima i djelatnim tvarima za sigurnu količinu mlijeka, zdravlje i plodnost
U kasnoj laktaciji su potrebe na energiji, čije je zadovoljenje u početnoj i visokoj laktaciji bilo upitno, ispunjene. Zato nastaje rizik od pretilosti krava i mogućih poteškoća u fazi tranzicije koja slijedi kao sljedeća faza.
Kod stada sa visokom perzistencijom mlijeka (stabilnom mliječnom krivuljom) pad u opskrbi krava sa energijom nije toliko jak pa je i debljanje slabije izraženo
Kod manje proizvodnje mlijeka treba reducirati gustoću energije obroka ili reagirati sa ranijim zasušenjem
Servisne usluge i rješenja: 00385 91 594 6669
Gotove smjese, posebne mješavine , mljevenje & miješanje krmiva