Prodaja & distribucija


Prodaja & distribucija 

Gospodarstvo Riswick prezentira rezultate iz 2011 siliranja vlažnog zrna kukuruza

Biološki dodatak za siliranje BONSILAGE CCM se dokazao u usporedbi sa kemijskim rješenjima


Troškovi primjene BONSILAGE CCM govore sami za sebe
Konzerviranje CCM-a (vlažnog zrna i/ili vlažnog klipa kukuruza) provodi se na mnogo mjesta sa kiselinama na bazi propionske kiseline. Da je primjena Bonsilage CCM jedna djelotvorna, ekonomična i ne korozivna alternativa potvrđuju rezultati sa Gospodarstva Riswick.

Na jesen 2011. Dr. Klaus Hünting (Haus Riswick) prezentirao je rezultate tek završenih pokusa konzervacije CCM-a.

 

Opis pokusa


Svježe samljevena CCM-sirovinal (oko 69 % ST) je sa različitim kiselinskim varijantama zakiseljena dok je jedna jedina varijanta bila biološka i to tretirana sa Bonsilage CCM.

  • Varijanta A: mješavina propionska-/mravlja kiselina (5l/t, trošak oko 6 € po t silažne mase)
  • Varijanta B: mješavina mravlja-/lignosulfonska-/propionska (4 kg/t, catrošak oko 4,60 € po t silažne mase)
  • Varijanta C: mješavina natrijbenzoat-/natrijpropionat (4l/t, trošak oko 5 € po t silažne mase)
  • BONSILAGE CCM (1 g/t, od 1,20 € po t silažne mase)

Navedene varijante su 90 dana odležale u laboratorijskim bačvama. Slijedilo je određivanje kvalitete vrenja (kiseline vrenja) i ocjena aerobne stabilnosti (prikaz 1a i 1b).

 

Kvaliteta vrenja

Prikaz 1a jasno pokazuje da kod dodatka jako konzervirajućih mješavina sa propionskom kiselinom je pretvorba biljnih šećera u kiseline vrenja sveukupno potisnutas . Dok je sa druge strane djelovanje L. buchneri iz Bonsilage CCM,skoro duplo povisilo količinu octene kiseline u usporedbi sa ostalim varijantama. Sveukupno su dodatkom Bonsilage CCM biljni šećeri najbolje iskorišteni što se odražava na značajnoj razlici u ukupnoj količini kiselina i alkohola.

 

Aerobna stabilnost


Svi korišteni proizvodi ostvarili su visoku dvostruko jaču aerobnu stabilnost (prikaz 1b) u usporedbi sa netretiranim varijantama . Između Bonsilage CCM i različitih kiselinskih mješavina nije bilo značajne razlike u djelovanju na aerobnu stabilnost. I u ovom slučaju se još jednom potvrđuje produktivnost Bonsilage-proizvoda u ovom slučaju Bonsilage CCM.

 

Produktivnost i ekonomičnost-potvrđene

Bonsilage CCM daje mnoge prednosti. Osim izuzetnosti u ukusnosti i probavljivosti tu je opet potvrđeno poboljšanje aerobne stabilnosti (DLG-ocjena-WR 2) i odgovarajući odnos cijene i proizvodnih djelovanja.

Troškovi korištenja različitih kiselinskih varijanti kreću se obično u rasponima između 4 i 6 € po t silažne mase, primjena Bonsilage CCM, ovisno o izuzimanju (dozacija kiseline ovisi o tome) , sa oko 1/4 do 1/3 troškova po t silažne mase (prikaz 2). Pravilnom primjenom tj da je CCM do 65 % ST i siliranja u trajanju od najmanje 2, bolje 3 mjeseca, nema bolje alternative od primjene Bonsilage CCM.

 

 

 

 

.

 

 

Rezultati konzerviranja iz jednog pokusa, Haus Riswick 2011

Vaš kontakt

Dr. Ewald Kramer

Dr. Ewald Kramer

 

Istraživanje & Razvoj

Konzerviranje krmiva

Tel. + 49 (0) 4101 218-3002
Fax + 49 (0) 4101 218-3197  

u Hrvatskoj: + 48 665 148

info@schaumann.hr