Stabilna proizvodnja unatoč visokim temperaturama ljeta
Odgovarajuća hranidba i dobro upravljanje smanjuju gubitke proizvodnosti povezane s visokim temperaturama. Visoke temperature prošlog ljeta ponovno su učinile vrlo jasnom potrebu za ciljanim mjerama za smanjenje toplinskog stresa u svinjogojskoj proizvodnji.
"Temperatura dobrog osjećanja" u velikoj mjeri ovisi o starosti životinje, ali kada visoke vanjske temperature također podignu termometar u štali u neslućene visine, pate sve životinje . Toplinski stres najprije se očituje smanjenjem potrošnje hrane - u krmača to je 190 g / dan za svakih ° C iznad 22 ° C. Osim vanjske temperature, životinje su izložene i takozvanoj metaboličkoj toplini. To je toplina koja proizlazi iz probave hrane i pretvorbe hranjivih tvari u tijelu.
Visoki metabolički stres uzrokovan toplinskim stresom povećava broj slobodnih radikala, što između ostalog čini crijevnu sluznicu propusnijom i općenito oštećuje stanice. Budući da se tijelo mora riješiti viška topline, sve su funkcije za odvođenje topline jako izražene. Za razliku od ljudi, svinje se ne mogu znojiti, a u modernim oblicima uzgoja životinje imaju male mogućnosti hlađenja valjanjem. Stoga je osobito važno paziti na hranjidbu i upravljanje te se u skladu s time i ponašati. Prilagođenim mjerama hranjidbe i gospodarenja, životinje se mogu učinkovito podržati u slučaju toplinskog stresa, a posljedice se mogu smanjiti.
prijevod prikaza 1
smjese;
- cilj je smanjenje proizvodnje metaboličke topline
- smanjiti ukupan protein, potrebe pokriti slobodnim aminokiselinama
- smanjiti škrob, koristiti mast kao izvor energije
- povećati iskorištenje hranjiva
jačati zdravlje životinja;
- smanjenjem oksidativnog stresa primjenom antioksidanata
- dodatkom netopljivih komponenata vlaknine
- zaštitom od patogena korištenjem hranidbenih kiselina
hranidba;
- česti manji obrci u ponudi
- visokovrijedne, ukusne komponente
- spriječiti rast klica u hrani- pažnja na higijenu hranidbe
smanjiti opterećenja;
- prilagoditi smjese
- prilagoditi protok zraka u štali ( možda nadogradnja ventilatora)
- hlađenje provjetravanjem
- upravljanje postupcima ( cijepljenja, premještanja itd): u hladnijem dijelu dana ( jutra ili večeri)
potrošnja vode;
- kontrolirati tehniku i protok vode
- ponuditi čistu i ukusnu vodu
- dodati ponudu vode za piće u sredini dana
SCHAUMANN koncept i asortiman proizvoda SCHAUMANN nude ciljanu podršku.
CERAVITAL - proizvod fermentacije
- podržava probavljivost hranjivih tvari
- odterećuje crijeva
SCHAUMA LIPO PLUS - koncentrat masti
- visoka gustoća energije
- odterećuje metabolizam
SCHAUMACID - kombinacije kiselina
- sigurna higijena hrane
- stabilizacija zdravlja crijeva