pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju svinje

Stabilna proizvodnja unatoč visokim temperaturama ljeta

Schwein

Odgovarajuća hranidba i dobro upravljanje smanjuju gubitke proizvodnosti povezane s visokim temperaturama. Visoke temperature prošlog ljeta ponovno su učinile vrlo jasnom potrebu za ciljanim mjerama za smanjenje toplinskog stresa u svinjogojskoj proizvodnji.

"Temperatura dobrog osjećanja" u velikoj mjeri ovisi o starosti životinje, ali kada visoke vanjske temperature također podignu termometar u štali u neslućene visine, pate sve životinje . Toplinski stres najprije se očituje smanjenjem potrošnje hrane - u krmača to je 190 g / dan za svakih ° C iznad 22 ° C. Osim vanjske temperature, životinje su izložene i takozvanoj metaboličkoj toplini. To je toplina koja proizlazi iz probave hrane i pretvorbe hranjivih tvari u tijelu.

Visoki metabolički stres uzrokovan toplinskim stresom povećava broj slobodnih radikala, što između ostalog čini crijevnu sluznicu propusnijom i općenito oštećuje stanice. Budući da se tijelo mora riješiti viška topline, sve su funkcije za odvođenje topline jako izražene. Za razliku od ljudi, svinje se ne mogu znojiti, a u modernim oblicima uzgoja životinje imaju male mogućnosti hlađenja valjanjem. Stoga je osobito važno paziti na hranjidbu i upravljanje te se u skladu s time i ponašati. Prilagođenim mjerama hranjidbe i gospodarenja, životinje se mogu učinkovito podržati u slučaju toplinskog stresa, a posljedice se mogu smanjiti.

postupaci proti v toplinskog stresa
Mjere hranidbe i upravljanja za smanjenje toplinskog stresa idu ruku pod ruku.

prijevod prikaza 1

smjese;

  • cilj je smanjenje proizvodnje metaboličke topline
  • smanjiti ukupan protein, potrebe pokriti slobodnim aminokiselinama
  • smanjiti škrob, koristiti mast kao izvor energije
  • povećati iskorištenje hranjiva

jačati zdravlje životinja;

  • smanjenjem oksidativnog stresa primjenom antioksidanata
  • dodatkom netopljivih komponenata vlaknine
  • zaštitom od patogena korištenjem hranidbenih kiselina 

hranidba;

  • česti manji obrci u ponudi
  • visokovrijedne, ukusne komponente
  • spriječiti rast klica u hrani- pažnja na higijenu hranidbe

smanjiti opterećenja;

  • prilagoditi smjese
  • prilagoditi protok zraka u štali ( možda nadogradnja ventilatora)
  • hlađenje provjetravanjem
  • upravljanje postupcima ( cijepljenja, premještanja itd): u hladnijem dijelu dana ( jutra ili večeri)

potrošnja vode;

  • kontrolirati tehniku i protok vode
  • ponuditi čistu i ukusnu vodu
  • dodati ponudu vode za piće u sredini dana

 

SCHAUMANN koncept i asortiman proizvoda SCHAUMANN nude ciljanu podršku.

CERAVITAL - proizvod fermentacije

  • podržava probavljivost hranjivih tvari
  • odterećuje crijeva

SCHAUMA LIPO PLUS - koncentrat masti

  • visoka gustoća energije
  • odterećuje metabolizam

 

SCHAUMACID - kombinacije kiselina

  • sigurna higijena hrane
  • stabilizacija zdravlja crijeva